HR | ENG | DE

O hotelu

"Colors Inn Sarajevo – autentična perla u bisernoj niski kulturne raznovrsnosti Sarajeva"


Smješten u srcu grada, hotel Colors Inn otjelovljuje šarm Sarajeva u doslovnom smislu. Nalazi se u pitoresknom dijelu grada, u ulici Koševo 8, u šarmantnoj zgradi koja datira još iz Austro-ugarskog perioda. Mladi arhitekti su, umijećem i kreativnošću, uspjeli zadržati poseban i specifičan arhitektonski duh dijela grada u kojem se hotel nalazi, ujedno ga oplemenjujući urbanim detaljima i bojama, pretvarajući ga tako u autentičnu oazu udobnosti.

Hotel Colors Inn Sarajevo raspolaže sa 37 luksuznih jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, vlastitim parkingom – što je, obzirom da se hotel nalazi u epicentru urbanog dijela grada, od posebne važnosti – te udobnim, kreativno osmišljenim restoranom koji će gostu pružiti dojam da, iako se nalazi u gradu, uživa u gastronomskim delicijama u netaknutoj prirodi.

Hotel Colors Inn je od glavne gradske prometnice udaljen svega 200 m, ali zbog pametno osmišljene arhitekture odiše mirom. U neposrednoj blizini hotela se nalaze i BBI Shopping centar, sarajevski sinonim za one-stop-shop, banke, institucije i ambasade. Pješačka gradska zona, koja počinje od spomenika „Vječna vatra“, je udaljena od hotela 3 minute hoda, dok leđa hotela čini Veliki park, legendarna zelena oaza i „pluća“ grada Sarajeva, a svega nekoliko metara dalje je i drugi, raskošan park Svjetlosti kod Druge gimnazije.

Dio grada u kojem se hotel nalazi je vrlo bogat i autentičnim restoranima, kafe-barovima, umjetničkim galerijama, kinima. U radijusu od jednog kilometra, gostu hotela je na raspolaganju skoro cijela autohtona ponuda Sarajeva.

Bez obzira na to da li je Vaša posjeta Sarajevu poslovne prirode ili ste pak u gradu iz čistog zadovoljstva i na odmoru, Colors Inn je idealan izbor i jedinstven city-break hotel koji neizostavno morate posjetiti ako želite da zaokružite Vaš doživljaj Sarajeva.

SARAJEVO

"Sarajevo – mjesto na kojem se ljube istok i zapad"


Legenda kaže da je sudbina onoga ko se napije vode sa Baščaršije zauvijek neraskidivo vezana za Sarajevo.

U svakom je predanju, dakako, makar i zrno istine. Prava je istina da ćete mu se, ako bar jednom posjetite ovaj grad, uvijek i zauvijek s radošću vraćati. Rijetke su zemljopisne čestice na svijetu koje Vas tako burno i brzo osvoje svojim šarmom.

Najčešće nazivano „raskršćem kultura istoka i zapada“, Sarajevo je ipak daleko više od toga. Postoje bezbrojna arheološka otkrića koja svjedoče o tome da je ovo područje bilo naseljeno još u vrijeme neolita, dokazi o značajnom prisustvu Ilira na ovoj teritoriji, a srednjovjekovni grad Hodidjed, također, bio je smješten u blizini današnjeg Sarajeva. Ipak, samo ime grada, nastalo od turskih riječi Saraj – dvor i Ovasi – polje, otkriva kako su Sarajevo, zapravo, osnovale Osmanlije. Smatra se da je Sarajevo, sredinom 15. stoljeća, osnovao turski namjesnik Isa-beg Ishaković, kao središte Osmanske vlasti.

Iako je Sarajevo relativno mali grad u usporedbi sa drugim evropskim metropolama, njegovo je ime kroz bogat duhovni, historijski i prirodni izgled, poznatije od imena nekih većih svjetskih gradova. Neprikosnoveni turistički vodič Lonely Planet je 2006. svrstao Sarajevo na 43. mjesto najljepših gradova na svijetu, a 2009. godine ga je uvrstio među 10 svjetskih gradova koje neizostavno morate posjetiti.

„Zlatna dolina“, kako često nazivaju Sarajevo, je udobno smještena u podnožju olimpijskih planina Trebevića, Igmana, Bjelašnice i Jahorine, što ga čini i omiljenim zimskim turističkim centrom. Lista kulturnih događanja Sarajeva je naprosto preduga i ne može se napisati – mora se doživjeti. Ipak, izdvajaju se svjetski poznate kulturne manifestacije: Sarajevo Film Festival, koji je u 20 godina postojanja prerastao u jedan od najvažnijih festivala filmske umjetnosti Evrope; MESS – međunarodni teatarski festival, najznačajnije i najdugovječnije događanje te vrste u regionu, potom Sarajevo Jazz Fest – internacionalni muzički festival kojeg najbolje opisuje slogan festivala: „The best jazz is where you least expect it“. Istok i zapad su u ovom gradu zagrljeni i u gastronomskoj ponudi: u manje od pola sata šetnje možete naći autentične bosanske ašdžinice s autohtonim jelima ovog dijela Evrope, pitoreskne male taverne i raskošne velike restorane. Prava je istina, zapravo, da je svaki sarajevski bar malo kulturno događanje za sebe: želite li klupsku svirku ili ste pak skloniji intimnijim prostorima, dovoljno je da samo iskoračite na sarajevske ulice i zacijelo ćete vrlo brzo pronaći nešto za sebe.

Posljednjih decenija i ubrzanim razvojem grada, Sarajevo je postalo nezaobilazno stjecište zabave i kulture za sve generacije. Sarajlije najbolje opisuju oni koji su makar jednom prešli prag ovog čudesnog grada: gostoljubivi, neposredni, otvoreni, duhoviti.

Stoga Vam toplo savjetujemo da već pri prvom posjetu pronađete Vašu Sarajku ili Sarajliju koji će s Vama nesebično podijeliti sve na prvi pogled skrivene kutke grada, prepune boja, ukusa, mirisa, tonova. Svaki kutak Sarajeva priča svoju priču i u svaku od tih priča se vrlo lako na prvi pogled zaljubiti.